Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.
Uw kussens passen volledig en gemakkelijk in onze kussenslopen. Dankzij hun nauw verweven stof uit microfilamenten zijn ze ondoordringbaar voor huisstofmijt en tegelijk vochtdoorlatend voor transpiratie. Ze zijn zacht en licht, en bieden u nacht na nacht comfort en een goede nachtrust.
Uw dekbedenovertrek passen volledig en gemakkelijk in onze dekbedhoezen. Dankzij hun nauw verweven stof uit microfilamenten zijn ze ondoordringbaar voor huisstofmijt en tegelijk vochtdoorlatend voor transpiratie. Ze zijn zacht en licht, en bieden u nacht na nacht comfort en een goede nachtrust.
Uw matrassen passen volledig en gemakkelijk in onze matrashoezen. Dankzij hun nauw verweven stof uit microfilamenten zijn ze ondoordringbaar voor huisstofmijt en tegelijk vochtdoorlatend voor transpiratie. Ze zijn zacht en licht, en bieden u nacht na nacht comfort en een goede nachtrust.
Uw rolkussens passen volledig en gemakkelijk in onze rollkussenslopen. Dankzij hun nauw verweven stof uit microfilamenten zijn ze ondoordringbaar voor huisstofmijt en tegelijk vochtdoorlatend voor transpiratie. Ze zijn zacht en licht, en bieden u nacht na nacht comfort en een goede nachtrust.
Het is van cruciaal belang om bepaalde hygiëneregels na te leven voor het beddengoed. Iedereen, jong en oud, brengt een groot deel van zijn leven in bed door. Ons lichaam heeft de tijd die we slapend doorbrengen nodig om te rusten en herstellen. Maar als ons bed, onze matras, kussens en dekens zijn vergeven van huisstofmijten, dan is het des te belangrijker om ons te beschermen tegen het risico op allergieën.
De meeste mensen met een huisstofmijtallergie of -gevoeligheid gebruiken allerlei trucjes – het ene al efficiënter dan het ander – om hun allergieën te beperken, zoals de lakens stofzuigen of stomen, de slaapkamer verluchten, vast tapijt of matjes vermijden enz. De meest efficiënte oplossing echter, is om allergeendichte hoezen te gebruiken. De doeltreffendheid van die beddengoedbescherming (voor kussens, dekens en matrassen) tegen deze beestjes die onze huizen belagen, is inmiddels bewezen.
Om beter te begrijpen hoe die bescherming werkt, werpen we een blik op de verschillende tactieken in de strijd tegen de huisstofmijt en de verschillende beschermingsmethodes tegen de allergieën die ze veroorzaken. De onderwerpen hieronder bieden een breder inzicht in het belang van allergeendichte hoezen tegen huisstofmijt.
Huisstofmijten behoren tot de familie van de spinachtigen en zijn tussen 0,1 en 0,6 mm groot. Ze wonen doorgaans in kolonies in het beddengoed (matrassen, kussens, dekens ...) , in het vast tapijt of matjes en ander huistextiel, maar zijn onzichtbaar met het blote oog. Met miljoenen wonen ze in de leefruimte van de mens: in onze huizen, op onze werkplek, zelfs in het openbaar vervoer. Ze voeden zich met huidschilfers, dode cellen, roos, nagelresten enz.
Ze zijn het hele jaar door te vinden in onze huizen, in de herfst en in de winter zelfs wat meer. Die seizoenen zijn vochtiger en de huizen worden dan minder verlucht, en dat vinden ze erg prettig. Ze gedijen wanneer we binnen meer verwarmen en minder ventileren. Huisstofmijten leven maar 2 à 3 maanden, maar binnen die tijd kunnen ze zich wel snel voortplanten, zeker als hun omgeving gunstig is. Bij een luchtvochtigheid van 60 à 80 % en een temperatuur tussen 26 à 32 °C voelen ze zich op hun best. Met 0,25 g huidschilfers hebben miljoenen huisstofmijten overigens genoeg te eten voor wel 12 weken.
Ze zijn met zo veel omdat ze zich zo snel kunnen voortplanten, maar ook omdat ze helemaal niet veel plaats nodig hebben; 1 g stof kan tot wel 2000 huisstofmijten herbergen. Als je de rekensom maakt, dan besef je dat er in een matras al gauw 750 keer meer huisstofmijten kunnen zitten. Dat is onrustwekkend als je weet dat 2 mg huisstofmijt per gram stof een allergische reactie kan veroorzaken en 10 mg per gram stof een astma-aanval kan uitlokken.
De uitwerpselen van de huisstofmijt bevatten allergenen die zware allergische reacties kunnen veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De huisstofmijtallergie is de meest voorkomende luchtwegallergie, het komt zelfs vaker voor dan graspollenallergie (hooikoorts).
Er bestaan meer dan 50.000 soorten huisstofmijt, maar slechts 8 soorten lokken allergieën uit. Die 8 soorten scheiden proteïnes uit die vreemd zijn aan het menselijk lichaam. Zelfs de stoffen van dode huisstofmijten vormen krachtige allergenen die allergieën kunnen uitlokken. Je zou dus kunnen zeggen dat het quasi onmogelijk is om ze volledig te elimineren om allergieën te vermijden.
De groep die het gevoeligste is voor de huisstofmijt zijn astmapatiënten; 85 % van hen heeft dan ook een huisstofmijtallergie. Kinderen en volwassenen met astma die constant zijn blootgesteld aan de allergenen van de huisstofmijt, lopen het risico om niet alleen luchtwegsymptomen te vertonen, maar ook om longproblemen te krijgen die kunnen leiden tot ernstigere longfunctiestoornissen.
Anders dan niet-seizoensgebonden allergieën, kunnen seizoensgebonden allergieën zoals hooikoorts opduiken op eender welk moment van het jaar. Huisstofmijtallergie is niet seizoensgebonden en is een van de meest voorkomende allergieën in Europa. Mensen met allergische rinitis of astma zijn het gevoeligst voor huisstofmijtallergie.
Waar verstoppen huisstofmijten zich?
Overal! In kussenslopen, kussenhoezen, oplegmatrassen, hoeslakens, katoenen hoezen, bedspreien, kopkussens en rolkussens, tapijten, matjes, dekbedden (dons of katoen), dekbedovertrekken, dekens ... Ook in badstoffen, gewone matrashoezen, katoenen matrassen, zelfs in waskussens voor baby's!
Een huisstofmijtallergie lijkt vaak op een neusverkoudheid. De symptomen kunnen het hele jaar opduiken en aanhouden, maar komen vaker en hardnekkiger voor tijdens de herfst (wanneer de huisstofmijt gedijt en de blootstelling groter is). Het risico op de allergie verhoogt bovendien het risico op astma. Kinderen met huisstofmijtallergie lopen 5 keer meer kans om astma te ontwikkelen.
De diagnose van huisstofmijtallergie wordt doorgaans gesteld wanneer er sprake is van en een verstopte neus en niesbuien. Ook irritatie aan de ogen is een teken aan de wand. Mensen met een huisstofmijtallergie krijgen vaak last van een verstopte neus wanneer de temperaturen veranderen, ze krijgen herhaaldelijk verkoudheden en/of ze merken dat ze vooral 's ochtends minder goed kunnen ruiken.
Huisstofmijtallergie duikt vaker op met de jaren. Wie al als kind een huisstofmijtallergie ontwikkelt, zal er als adolescent en volwassene waarschijnlijk nog vaker last van hebben. Dat betekent dat de gevoeligheid verandert en zelfs toeneemt.
Kinderen die dus een lichte huisstofmijtallergie hebben, kunnen een ernstigere allergie ontwikkelen wanneer ze ouder worden. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat huisstofmijtallergie bepalend is tijdens de jeugd en een invloed heeft op de ontwikkeling van astma. De allergie heeft een wisselwerking met virale infecties die zich vooral tijdens de kindertijd voordoen.
Het is algemeen geweten dat de winter een grote impact heeft op onze gezondheid. De symptomen van een typische winterse verkoudheid lijken sterk op die van een allergische rinitis. De enige verschillen met een allergische rinitis en een klassieke verkoudheid zijn dat de symptomen van een allergie langer duren of dat er andere symptomen opduiken in bijzondere situaties, bijvoorbeeld door naar het buitenland te reizen of meer tijd door te brengen in een slecht verluchte ruimte.
Volgens onderzoeken in de allergologie en kindergeneeskunde is het hoogst belangrijk om een diagnose te laten stellen om te weten of het om een huisstofmijtallergie of een verkoudheid gaat. Het is des te belangrijker om juist te behandelen, want onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen met een allergische rinitis een hoger risico lopen op virale infecties. Die infecties lijken op een heropleving van de allergie of het lijkt alsof de allergie de integriteit van het longslijmvlies schaadt. Er kunnen dan allerlei andere infecties optreden die de bestaande symptomen kunnen verergeren. Er is dus een correlatie tussen huisstofmijtallergie via verkoudheden en virusbesmettingen.
De allergeendichte hoezen tegen huisstofmijt bieden mensen met huisstofmijtallergie bescherming tijdens hun slaap. Ze omhullen de volledige matras (een allergeendichte matras tegen huisstofmijt is niet nodig dankzij de hoezen van Ephacare), het deken en de kussens om te vermijden dat de huisstofmijt zich erin nestelt en zich voortplant. De hoezen zijn pas blijvend doeltreffend als de huisstofmijten niet kunnen ontsnappen en de stof ook na verschillende wasbeurten waterdicht blijft. De hoezen van Ephacare voor rolkussens, kopkussens, matrassen en dekens zijn gemaakt om lang mee te gaan.
Bijna de helft van de allergische symptomen bij mensen is te wijten aan de huisstofmijt, of het nu gaat om astma, rinitis of eczema. De hoezen hebben enkele bijzondere eigenschappen om het contact met de allergenen van de minuscule spinachtigen zo veel mogelijk te beperken.
De meeste hoezen worden in een chemisch product gedrenkt op basis van natuurlijke of synthetische componenten dat de huisstofmijt verdelgt. Dat werkt echter maar kortstondig en na een aantal wasbeurten verliest het product zijn doeltreffendheid. De meest doeltreffende technologie op lange termijn is een stof met nauw verweven microfilamenten, beter bekend als onbehandelde allergeendichte hoezen.
De allergeendichte beschermhoezen tegen huisstofmijt moeten beantwoorden aan bepaalde criteria om écht doeltreffend te mogen worden genoemd. Die parameters bepalen de reële werking tegen huisstofmijt van de beddengoedbescherming en worden nageleefd door alle merken.
Ten eerste is het belangrijk dat een allergeendichte hoes tegen huisstofmijt volledig rond de matras past, of het nu gaat om een standaard model of een speciaal formaat. Hetzelfde geldt voor de dekens of kopkussens waar de huisstofmijt ook graag zijn intrek in neemt. Dat criterium zorgt ervoor dat de huisstofmijten niet tussen de mazen van het net kunnen glippen en zich in ander huistextiel nestelen.
Ten tweede moet ook de ritssluiting volledig waterdicht zijn met een speciaal lipje voor de sluiting, omdat het te beschermen textiel volledig in de hoes moet.
Ten derde moet een allergeendichte hoes tegen huisstofmijt (behandeld of onbehandeld) op 60 °C kunnen worden gewassen.
Ten vierde moet een hoes tegen huisstofmijt waterdicht zijn, maar toch ademend. De stof moet vocht en lucht doorlaten in beide richtingen.
Stof stapelt zich dag na dag, maand na maand op en vormt zo de ideale omgeving voor de huisstofmijt om zich voort te planten en een ware kolonie te stichten. Allergeendichte hoezen tegen huisstofmijt kunnen de symptomen van een huisstofmijtallergie indammen. Het is evenwel aangeraden om daarnaast ook nog andere maatregelen te nemen. Een slecht onderhouden slaapkamer kan de gezondheid schaden. Om dat te verhelpen, hoeven we enkel een aantal goede gewoonten aan te nemen. Een allergoloog zal zijn luchtweg- en allergiepatiënten altijd aanraden om alles waar huisstofmijten in kunnen wonen zo veel mogelijk te bannen.
‘s Nachts transpireren we en geven we warmte af, onze matrassen worden zo de ideale kweekgrond voor huisstofmijten. Om de slaapkamer gezond te houden is het belangrijk om ze goed te verluchten. De binnenlucht moet dagelijks worden ververst. Door de kamer te verluchten elimineren we een deel van de kleine beestjes en beperken we hun voortplanting. Ook tijdens de koude wintermaanden is het zeker aanbevolen om de ramen minstens 10 minuten open te zetten. De huisstofmijten houden namelijk niet van de kou, van droge lucht en licht.
We beseffen het niet, maar 's nachts zweten we best veel. Onze lakens en kussens worden vochtig en dus de ideale kweekgrond voor de huisstofmijt. Het is aangewezen om het beddengoed ten minste om de twee weken te wassen op 60 °C. Dekens, dekbedden en matrashoezen moeten ook worden gewassen. Het is ook aanbevolen om de kussens en de dekens elke dag op te schudden om het aantal allergenen zo veel mogelijk te beperken.
Stof stapelt zich in enkele dagen tijd snel op. Op de meubels, de bedbodem, de nachtkastjes, bovenop de kleerkast ... En hun naam doet het al vermoeden; huisstofmijten wonen graag in stof. Regelmatig afstoffen is dus de boodschap. Gebruik daarvoor het best een stofzuiger. Ban in de mate van het mogelijke ook tapijten en gordijnen, die houden namelijk veel stof en dus ook huisstofmijten vast.
Om te vermijden dat de huisstofmijt gaat woekeren, kan het een goed idee zijn om de matras te vervangen. Een matras moet sowieso om de tien jaar worden vervangen. Ze verslijt niet alleen, maar vergaart in de loop der jaren ook meer stof en allergenen van onder andere de huisstofmijt. Als het nog niet nodig is om de matras te vervangen, kan een hoes tegen huisstofmijt die rond de hele matras past een uitkomst bieden. Als er geen bedframe is voor de matras, is het ten zeerste afgeraden om de matras op de grond te leggen, want dat kan bovendien schimmels veroorzaken. Ephacare biedt matrashoezen (met ritssluiting) aan in verschillende standaardformaten (160x200, 180x200, 140x200, 90x200), maar evengoed op maat gemaakte hoezen. Onze producten zijn geschikt voor alle soorten matrassen; sponzen matrassen, springveermatrassen, matrassen van latex, katoen of traagschuim, voor zowel bedden voor volwassenen als voor kinderbedden.
De kamer schoonmaken, de matras vervangen en de lakens regelmatig wassen, zijn de eerste stappen. Daarnaast moet de omgevingstemperatuur tussen 16 en 20 °C worden gouden. Idealiter staat de thermostaat op 18 °C, dat is beter voor de luchtwegen en remt de verspreiding van microben en in het bijzonder de huisstofmijt. De ideale vochtigheidsgraad ligt rond de 55 %. 85 % is veel te vochtig en biedt de huisstofmijt de ideale omstandigheden om zich voort te planten.
Onze hoezen zijn vrij van behandelingen tegen huisstofmijt / andere mijten / bacteriën en andere verdelgingsmiddelen ... Ze bevatten geen chemische toevoegingsmiddelen, enkel hoogtechnologische microscopische microvezels. We garanderen een ondoordringbare bescherming tegen huisstofmijten, bedwantsen, kakkerlakken en alle ander klein ongedierte. Onze allergeendichte beschermhoezen vormen een ondoordringbare barrière en garanderen een goede nachtrust. Het efficiëntste wat u kunt doen in de strijd tegen de huisstofmijt is allergeendichte beschermhoezen aanschaffen voor uw hoofdkussens, matras en dekens. Onze allergeendichte hoezen wijzigen het ademend karakter van uw beddengoed hoegenaamd niet. Het is vandaag de dag absoluut mogelijk om de huisstofmijt te bestrijden zonder insecticiden of andere chemische producten, en wel met Ephacare.