Our webstore uses cookies to offer a better user experience and we recommend you to accept their use to fully enjoy your navigation.
Hoe werkt een allergie ?
Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een onschadelijke stof waartegen het menselijk lichaam zich normaal gezien niet hoeft te beschermen. Huisstofmijt of pollen zijn typische voorbeelden en worden in de context van allergieën dan ook “allergenen” genoemd.
Als iemand met een allergie in contact komt met een allergeen, gaat het immuunsysteem reageren door antilichamen af te geven die zich gaan vastzetten op “mestcellen”, speciale cellen die zich in ons weefsel bevinden. Die gaan op hun beurt histamine afgeven, een ontsteking veroorzakende stof die de symptomen teweegbrengt.
Er bestaan verschillende soorten allergieën (voor voeding, voor geneesmiddelen ...), maar huisstofmijtallergie is een luchtwegenallergie die symptomen veroorzaakt zoals :
Allergieën kunnen grote gevolgen hebben op het dagelijks leven van zowel kinderen als volwassenen :
Als u als ouder een allergie hebt, hebben uw kinderen 40% méér kans om ook een allergie te ontwikkelen.
Naar schatting is 30% van de Europese bevolking allergisch
De huisstofmijtallergie
Huisstofmijt is de grootste oorzaak van luchtwegenallergieën ter wereld.
Huisstofmijt is een van de meest voorkomende allergenen in de wereld en verantwoordelijk voor meer dan 50% van de luchtwegenallergieën.
Vroegtijdige blootstelling aan te hoge concentraties huisstofmijt (tijdens de kinderjaren) verhoogt bovendien het risico op astma.
50% van mensen met een allergie, en 65% van mensen met astma zijn gevoelig voor huisstofmijt.
Hoewel huisstofmijtallergie het hele jaar door aanwezig is, worden de meeste gevallen in de herfst vastgesteld. Dat komt omdat de herfst het vochtigste seizoen is en we terug meer tijd binnenshuis doorbrengen. De luchtvochtigheid en de warmte in onze huizen vormen de optimale omgeving voor de huisstofmijt.
Een eerste te nemen maatregel om huisstofmijtallergie te voorkomen is het contact met deze ongewenste “gasten” vermijden.
De huisstofmijt
De huisstofmijt behoort tot de familie van de spinachtigen. Ze zijn microscopisch klein (200 à 500 micron) en onzichtbaar met het blote oog. Doordat ze zo klein zijn, geraken ze - en bovenal hun uitwerpselen - in onze luchtwegen.
Ze planten zich voort in warme en vochtige plaatsjes in huis, en zijn dus in groten getale aanwezig in onze matrassen en hoofdkussens.
In een matras kunnen tot wel 2 miljoen huisstofmijten huizen !
Er bestaan verschillende soorten huisstofmijt, maar ze veroorzaken niet allemaal allergieën. De Dermatophagoides pteronyssinus en Dermatophagoides farinae zijn de grootste boosdoeners.
Ze voeden zich met de huidschilfers die we elke dag - en ook elke nacht op onze matras - verliezen.
Verbanningsmaatregelen
Centrale verwarming, dubbele beglazing en isolatie doen de temperatuur en de vochtigheid in onze huizen stijgen, en zorgen zo voor gunstige omstandigheden voor de groei van de huisstofmijt.
Het is evenwel mogelijk om ze maximaal te vermijden door onze leef-, slaap- en schoonmaakgewoonten aan te passen.
Enkele tips :